22.2.10

Pratik/Kolay Portakal Kabuğu Şekerlemesi

Poratakalın mevsimi geçti mi arkadaşlar?

Aslına bakarsanız şekerleme denildiğinde dışı kıtır kıtır şeker kaplı bir görüntü akıllara gelir değil mi? Ama bu görüldüğü gibi öyle değil yalnız, şunu söyliyim pratikliği bakımında çok orjinal bişidir.




Sanırım 1 hafta - 15 günde oluyordu hatırlayamıyorum, ama hafızama güvenemediğimden siz biraz fazla bekletin derim.

  • Şimdi, dışı güzelce yıkanmış potakalımızı yiyoruz. Adet olarak sizin mide kapasitenize kalmış ama, en en mini kavanoza 2 adet diyelim.
  • Tv izlerken kabuğunu minik küpler halinde doğruyoruz.
  • Sonra içi temiz ve kuru, kapaklı en mini cam kavanozumuza,
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu, 1 yemek kaşığı toz şeker atarak, en üst'e toz şeker gelecek şekilde tepeleme dolduruyoruz.
  • Kapağını sımsıkı kapatıp arada ters çevirerek karanlık biryerde maksimum 20 gün bekletiyoruz ve buzdolabında saklıyoruz.

Tarif Derya  Baykal'ın konuğu olan bir hanımdan. O bu enfes şeyi ay çöreğinin iç malzemesine katmıştı. Ben aklıma geldikçe keklerime ve revani tatlıma katarım enfes bir kokusu olur.

Geçen yıl yapmıştım mini minnacık bir kavanoz ve sadece yukarıdaki kasenin içindekiler kaldı. Çok mu bereketli yoksa, ben mi az kullanıyorum bilmiyorum? Demek istediğim 1 yıldan beridir bozulmadı turp gibi duruyor.

Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun :)

26 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Ben bunu yapmaz mıyım:) Mis kokulu portakalların tam zamanı. Çok teşekkürler tarif için. Sevgiler, selamlar.

liza dedi ki...

Çok güzel bir tarifmiş.Hemen akşam yenen portakalların kabuğundan yapmak istiyorum.Neyin içine katarsan kat mis gibi.Acaba uzun uzun kesip sonra da çikolatayla kaplansa nasıl olur.Portakallar durdukça reçel gibi oluyor zannedersem. Paylaştığın için teşekkürler.
Sevgiler

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Bende deneyeceğim portakalın kabuklarını atacağımıza işe yarayacak bir yerde kullanalım.Elinize sağlık.Paylaşımınız için teşekkürler.Mine

DenDen dedi ki...

Portakallarım tezgah üstünde bekliyor. Merak ettiğim buzdolabının karanlık köşeşi mi, yoksa dışarıda 20 gün sonra buzdolabı mı?

Unknown dedi ki...

HEMEN PORTAKAL YİYECEĞİM TEŞEKKÜRLER.DUYMUŞTUM AMA BU KADAR GÜZEL TARİF EDEN OLMAMIŞTI

Nur dedi ki...

**Begonvilli ev,
rica ederim tarif konusunda ve teşekkür ederim bilgi için :) Demek ki bu yazı için doğru zamanlama. Sevgiler sizede.

**Liza,
bu hali ile denemenizi tavsiye ederim ama çikolatalı olarak bilemiyorum hiçbir fikrim yok. Dediğiniz gibi reçel gibi bir kıvamı oluyor ama kaynamadığı için daha susuz ve çok hoş doğal bir tadı oluyor.
Sevgilerimle :)

**Mis kokulu lezzetler Mine,
hakikaten öyle canım :) şimdiden kolay gelsin..

**Dendenak,
Çok bekletme şekerciğim portakallarını ve hemen yap, ama lütfen dışarda 20 gün beklet canım emi. Buzdolabında şekerler donabilir..
Sevgiler, kolaylıklar.

Şehnaz dedi ki...

SÜPERMİŞ...BAYILDIM...HEMEN YAPIYORUM.....SEVGİLER.....

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Nur'cum, ben farklı bir şekilde saklıyordum portakal kabuklarını. Bir de bu şekilde deneyeceğim.
Benimki şöyle; iyice yıkanmış, içi yenilmiş, kabukları çok minik minik doğruyorum. Rende gibi yani. Sonra onları temiz bir kağıdın üzerinde, mümkünse kalorifer üzerinde kurutuyorum. Kuruyunca daha da küçülüyorlar. Daha sonra cam kavanoza koyup, buzdolabında saklıyorum. Uzun süre dayanıyor. Keklerde ve tatlılarda kullanıyorum.
Sevgiler.

asmabahce dedi ki...

ben portakal kabuğunu kaynatıp suyunu döküp tekrar kaynattıktn sonra aynı şeyi yapıp kurabiyelerin içine koyuyorum.acısı gitmiş oluyor.

Unknown dedi ki...

Hemen, hemen simdi yapiyorum... Ellerine saglik canim... Bu bilgiyi bizlerle paylastigin icin de ayrica tesekkür ediyorum... Sevgilerimle,

tub@ dedi ki...

evet çok değişikmiş doğrusu :)

ellerine sağlık :)

Cocukla Cocuk dedi ki...

Çok güzelmiş bu tarif deneyeceğim, teşekkürler.

Emel Kurt dedi ki...

Selam uzun aradan sonra güzel tarif, mükemmek fotograf.Takipcilerinizin gönlünü almayi biliyorsunuz:))Ellerinize saglik, cok begendim deniyecegim.Sevgiler.

My Life My World dedi ki...

Hi :)

I don't know whether u understand me or not. But I love to read your blog and look at the picture. So nice...

Unknown dedi ki...

Bu pratik ve lezzetli tarif için teşekkürler..

sarmaşık dedi ki...

Mmmm ben de yapmak istiyorum evet :) Çok sağol tarif için akşama hazırlayıp seni anarım bir kez daha inşallah :)

Nur dedi ki...

**Şehnaz,
şimdiden berektli olsun inşallah beğenirsin :)

**Marifetli perim,
oda güzel bir fikir canım, yapmak isteyenlere bir öneri olabilir elbet. Birde benim tarfimle dene bakalım beğenecek misin?

**Asma bahçe,
teşekkür ederim buda güzel bir öneri elbette.
Yalnız şekerlemeleri herzaman tatlı gıdalara kullnadığımızdan ve keskin kokusundan dolayı kaşık kaşık kullanmadığımız içi gıdaların içersinde acı bir tat olmuyor veya hiç farkedilmiyor. Yalnız hiç kurabiyede denemedim belki onda fark edilebilir.
Öneri için tekrar teşekür ederim görüşmek üzre.

**Çocukla çocuk,
teşekkür ederim umarım işinizi görür :)

**Emel Kurt,
Çok teşekkür ederim :)

**My life my world,
thank you :)

**Zencefil,
teşekür ederim :)

Nur dedi ki...

Handenur,
teşekkür ederim canım umarım istediğimiz gibi olur.
Öpüyorum seni :)

kiraze :) dedi ki...

ben bunu denemezmıyım hemen bu aksam oturup 2 portkal yıyorum ve yapıyorum
20 gun sonrada hıııııım dolu bır kek yapıyorum canımmm...
wallahı kokusu şimdıden buranuma geldııı

Nur dedi ki...

Gül gibi portakal kabukları çöpe mi gitsin değil mi?
Yap tabi Kirazım.
Öpüldün çok.

CAHİDE dedi ki...

Nurum canımın içi,bir görünüp bin kaybolanım:)nerelerdesin canım?
kandilin mübarek olsun,her işin hayır olsun bitanem.Allah'a emanet ol...

Nur dedi ki...

***Ayyy tatlı dilli Cahide ablacığım canımın canı bitanesin. İşlerden başımı kaşıyamıyorum, misafirlerimde gelicek yarın inan 24 saate sığamıyorum ama Allah inandırsın hep kalbimdesin.
Seninde kandilin mübarek olsun, rabbim dualarını kabul etsin inşallah.

***Derya ablağım seninde kandilin mübarek olsun öpüyorum ikinizinde yanaklarından.

Jibek dedi ki...

Sevgili Nur'cuğum öncelikle kandil mesajın için çok teşekkür ederim canım, TR'de kandil gecesi geçti ama Allah dualarını kabul etsin inşaallah.amin

Sayfana girdim ama çıkamıyoruuuum,hangibirine bakacağımı şaşırdım, Rabbim nazarlardan korusun seni, burası tam benlik:)
Ah yakın olsaydık hergün yardımına gelirdim inan, bende bayılırım bu tarz el işlerine incik boncuk ahşap boyama vs.

2008 ismek feshane sergisinde görevliydim belkide karşılaşmışızdır:)

Sevgiler canım.

Sade dedi ki...

portakal kabugu ve faydaları :)

biryemekbirutubircamasir dedi ki...

ben de yapmıştım. çok güzel oluyorlar. ben nolur nolmaz diye dondurucuya atmıştım.

Nur dedi ki...

**Jibekciğim,
amin amiiin canım benim hepimizin duaları kabul olsun inşallah..
Yakınlığın için teşekkür ederim belki bedenen mümkün değil ama gönüllerimiz yakın bak birbirine gönlü güzel Jibeğim :)
2008 İsmek sergisini değilde 2009'u ziyaret edebilmiştim ama dünya küçük derler ya belki biryerlerde karşılaşırız değil mi?
Öpüyorum seni çok :)

**Sade,
kabuğu bile başlı başına bir nimet değil mi?

**Bir yemek bir ütü bir çamaşır,
dondurucudan çıktığında böyle diri kalırm mı bilmiyorum ama emin ol gerek yok canım :)
Öpüyorum seni.